Център за кариерно ориентиране – Силистра

Център за кариерно ориентиране – Силистра е създаден по проект на МОН през 2011 година, като част от мрежата кариерни центрове във всички областни градове в България.

От 2017 г. е общинска образователна структура към НАО “Галилео Галилей” с ръководител Марлена Господинова.

В Център за кариерно ориентиране – Силистра работят трима кариерни консултанти, като този екип е в актуалния си състав от началото на 2019 година насам.

За две години нашият Център успя да реализира няколко важни за Силистра инициативи – като Форум “Дни на фотографията” – 2018, Календар “Цветна и романтична Силистра” – 2019, Предоставяне на стипендии на ученици с таланти и високи постижения в областта на науката “Талант и постижение” – 2019. В края на 2019 г. проведохме и първият в Силистра Образователен терминал “Имам ли билет”, с подкрепата на отдел “ОМД” при Община Силистра, насочен изцяло към учениците от 7 и 12 клас, които са пред своя бъдещ образователен избор на гимназия или университет.

Екипът ни работи с ученици от 1 до 12  клас на територията на цялата област.

От м.февруари 2020 г. работим по Проект BG05M2OP001-2.011-0001 „Подкрепа за успех“,  финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Кампании и проекти

Образователен терминал "Имам ли билет" - 2019

С участието на 120 ученици от 7 и 12 клас. Форумът се проведе за първи път е Силистра, като освен работата с модератори, учениците имаха възможност и да се срещнат на живо с театралното изкуство, в лицето на режисьора и създател на театрално студио “Артистик” – Христо Христов и актьорите от трупата на Драматично-куклен театър – Силистра.

Стипендии за ученици "Талант и постижения" - 2019

В тази кампания бяха предоставени 17 стипендии на стойност между 100 и 1 000 лева за ученици, които доказаха чрез създаване и представяне на портфолио със своите таланти и постижения в областта на науката. Бяха обявени три категории, в които всеки ученик от 7 до 12 клас можеше да покаже своите постижения. Участваха 29 ученици от почти всички училища в Силистра. Комисия в разширен състав разгледа и оцени всички портфолиа и обяви победителите в различните категории на специална церемония в средата на м.юни 2019 г. Събитието бе уважено от всички общински ръководни структури.

Календар "Цветна и романтична Силистра" - 2019

Календар с благотворителна кауза, която стартира в началото на 2019 година. Календар с 12 авторски фотографии от красиви места в Силистра, които бяха отличени в едноименен конкурс от водещите фотографи в града. Благотворителната кауза над която се обединиха ОБщина Силистра, Център за кариерно ориентиране, отдел “ОМД” и много фирми и частни лица бе да се събере сума за предоставяне на стипендии на ученици с таланти и постижения в областта на науката. Всеки имаше възможност да подкрепи каузата, като календарът можеше да бъде намерен в книжарници “Везни” и магазин “Тера Арт”, които също подкрепиха инициативата на ЦКО – Силистра. Благодарение на усилията на всички замесени, събраната сума беше в размер на 5 220.00 лева.

Форум "Дни на фотографията" - 2018

Форум за представяне на фотографията като изкуство и професия. Професионалното събитие беше проведено в рамките на 9 дни, като в него участие взеха професионалисти в тази област от София, Варна, Русе, Плевен, Силистра и гост-лектор от Румъния. Над 15 часа лекции и 4 часа практически уъркшоп бяха част от програмата. Всички любители на фотографското изкуство имаха възможност да се докоснат до имена, признати на национално и международно ниво. Лекциите бяха посетени от повече от 120 ученици, младежи и граждани. Форумът се организира с подкрепата на МКБППМН при Община Силистра.

Стела Павлова

Стела Павлова е кариерен консултант от създаването на Центъра през 2011 г.

Работи основно с учениците от 8 – 12 клас.

По професия е девиантолог, завършила е Софийския университет. В момента се обучава в …..

Работила е експерт “Младежки дейности” в Община Силистра.

Кремена Петрова

Кремена Петрова е кариерен консултант от началото на 2019 година.

Работи основно с учениците от 1 до 4 клас и 8 – 9 клас.

По професия е PR, завършила е и Digital Marketing в SoftUni Digital.

Работила е като зам.-директор “Административно-стопанска дейност” в основно училище в периода 2011 – 2017 г.

Била е радио водещ на авторско предаване през р.”Менес”, докато е била ученик в 10 – 12 клас.

През свободното си време обича да се занимава с маркетинг и реклама.

Както ти дава кариерното ориентиране?

“Това е поредното начинание в моя професионален път, с което надграждам своите презантационни и ораторски умения. Възможността да се запознавам с много млади хора, които имат различни интереси, потребности и качества и заедно да надграждаме всичко това е чудесна възможност за мен да чувствам удовлетворение и постигнати резултати в работата си.”

Коя част от работата като кариерен консултант най-много ти допада?

“Организирането на кампаниите, форумите, летните дейности. Обичам да създавам и документация, като прецизно оглеждам всеки детайл!”

Кое е най-силното ми качество, което използвам ежедневно в работата си?

“Организационните ми умения! Считам, че добрата организация е гарант за добър краен резултат”.

Пламена Боева

Пламена Боева е кариерен консултант от началото на 2019 година.

Работи основно с учениците от 1 до 4 клас и 8 – 9 клас.

По професия е педагог, завършила е РУ “Ангел Кънчев”, специалност “методика на обучението по БЕЛ и английски език”.

Преминала е бизнес курс към Изтитута за бизнес развитие на тема “Лидерство: авторитет и влияние”.

Развила е организационни, комуникационни, междуличностни, лидерски умения и такива за бизнес управление.

През свободното си време обича да чете книга и да спортува.

Както ти дава кариерното ориентиране?

“Харесва ми динамиката и разнообразието в дейностите. Срещите с хиледи хора ме зареждат и провокират аналитичното ми мислене.
Работата по различни проекти на МОН е ново предизвикателство за мен.”

Коя част от работата като кариерен консултант най-много ти допада?

“Организирането на кампании и възможността младите хора да се срещат и обменят идеи.”

Кое е най-силното ми качество, което използвам ежедневно в работата си?

“Търпението и индивидуалният ми подход в дейността за постигане на професионалните цели”.

Не чакай прекалено дълго, за да потърсиш професионално мнение за твоя образователен път! Потърси кариерен консултант напълно БЕЗПЛАТНО!

Задължително поле *

Задължително поле*

7 + 5 =