Блог статии | ЦКО - Силистра

Център за кариерно ориентиране – Силистра обединява 13 училища в областта в нов проект

Aug 15, 2020 | Блог статии, ЦКО - Силистра

През новата учебна година, Център за кариерно ориентиране към НАО „Г. Галилей“ – Силистра ще обедини 13 училища от областта, благодарение на спечелен проект по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие”. Проектът ще се осъществи по модул „В“ и носи наименованието: „Създаване на модел на работен процес за кампания „Прием след 7. клас “ под мотото „Виж моя път! Избери твоя! „. С него се цели създаване и прилагане на модел за успешното провеждане на кампанията по прием след 7. клас в общините Силистра, Тутракан и Дулово.

Основни елементи на проекта

Основни елементи на проекта са: привличане на родителите, обучение на педагогически специалисти, разработване на материали за кариерно ориентиране от ученици в средните училища, кариерно консултиране на ученици от VІІ клас с участието на ученици от средните училища и продуктите, които ще се изработят от тях за тази цел.

Учениците 

Kak-se-pravi-portfolio

По идея на консултантите в ЦКО обученията по кариерно ориентиране на учениците ще бъдат разпределени в 2 модула. Учениците от 10-11 клас ще извеждат своя личен опит, придобит в образователна среда и ще надграждат умения в модула „Виж своя път“, а по време на втория модул – „Виж моя път“ ще създават продукти за кариерно информиране за своите последователи в училищния живот – учениците от 7 клас, които са поставени пред следващ образователен избор! След втория модул гимназистите ще създадат завършен продукт – видео, презентация, разказ, брошура и др., който ще представят по време на кампанията „Прием след 7. клас“, като част от училищния екип в тази дейност.

 

 Връстници за връстници

 

Благодарение на това през пролетта в проекта ще се  включат и седмокласниците. Те ще се възползват от метода „Връстници за връстници“ и ще получат знание за професиите като се докоснат до реални съдби, разкази и информация от настоящи участници в учебния процес на гимназиите и средните училища, която ще бъде представена чрез презентационните продукти, които ще създадат по-рано заедно с екипа на ЦКО – Силистра по време на дейностите по проекта.

 

 Родителите

 

начало ЦКО Силистра

Привлечени и ангажирани ще са и родителите на ученици в 7. клас  – като участници в срещи за представяне на процеса на прием след 7 клас, информиране за специалности и профили, които предлагат училищата в населеното място, кратки разяснения за спецификата на кариерното ориентиране и индивидуалната работа с децата им, задачи, свързани с актуалната ситуация на ученик в преход към друг образователен етап.

 

 Професионални връзки с училищните екипи

 

През новата учебна година Център за кариерно ориентиране – Силистра ще работи и за изграждане на по-тесни професионални връзки с училищните екипи чрез провеждане на методически обучения с педагогическите специалисти и съветници от гимназиален и прогимназиален етап от училищата, подкрепили проектното предложение и дали своята заявка за участие в него.

Параметри на проекта

 

Дейностите по проект „Създаване на модел на работен процес за кампания „Прием след 7. клас “ под мотото „Виж моя път! Избери твоя!„ ще се осъществяват в периода м.октомври 2020 г. – м.май  2021 г. и ще обхванат 465 ученици от 7, 10 и 11 клас, над 180 родители и 73-ма педагогически специалисти и съветници. По националната програма се финансират само разходи за материали и командировка на кариерните консултанти на стойност 3 595.00 лева.

 

 Училища, приели да участват в проекта

 

 1. СУ „Йордан Йовков“ – Тутракан
 2. ОУ „Христо Смирненски” – Дулово
 3. ПГ по облекло, обслужване и транспорт – Дулово
 4. СУ „Васил Левски“ – Дулово
 5. ПЗГ „Добруджа“ – Силистра
 6. ПГС „Пеньо Пенев“ – Силистра
 7. ПГПТ „Евлоги Георгиев“ – Силистра
 8. ГПСУАУ „Атанас Буров“ – Силистра
 9. ЕГ „Пейо Яворов“ – Силистра
 10. ПМГ „Св.Климент Охридски“ – Силистра
 11. СУ „Дръстър“ – Силистра
 12. ОУ „Отец Паисий“ – Силистра
 13. ОУ „Иван Вазов“ – Силистра

Последни блог статии

Дигитална платформа по кариерно ориентиране в помощ на учениците от 7 и 12 клас в Силистра

Дигитална платформа по кариерно ориентиране в помощ на учениците от 7 и 12 клас в Силистра

     През новата учебна година, Център за кариерно ориентиране към НАО „Г. Галилей“ - Силистра ще обедини 13 училища от областта, благодарение на спечелен проект по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за...

Онлайн панорама на образованието “Виж моя път! Избери твоя!” за седмокласници ще се проведе в Силистра

Онлайн панорама на образованието “Виж моя път! Избери твоя!” за седмокласници ще се проведе в Силистра

Център за кариерно ориентиране, съвместно с 10 гимназии и средни училища от Силистра, Дулово и Тутракан ще проведе онлайн представяне на план-приема след 7. клас за учениците на които им предстои нов избор на училище и образователен етап. Подготвени е атрактивно видео...

Училищните екипи от 10 гимназии в област Силистра преминаха два обучителни модула по проект “Виж моя път! Избери твоя!”

Училищните екипи от 10 гимназии в област Силистра преминаха два обучителни модула по проект “Виж моя път! Избери твоя!”

През учебната 2020-2021 година, Център за кариерно ориентиране към НАО „Г. Галилей“ - Силистра  обедини 13 училища от областта, благодарение на спечелен проект по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за...

Не чакай прекалено дълго, за да потърсиш професионално мнение за твоя образователен път! Потърси кариерен консултант напълно БЕЗПЛАТНО!

Задължително поле *

Задължително поле*

12 + 4 =