Блог статии | Проект "Виж моя път! Избери твоя" | ЦКО - Силистра

Училищните екипи от 10 гимназии в област Силистра преминаха два обучителни модула по проект “Виж моя път! Избери твоя!”

Mar 6, 2021 | Блог статии, Проект "Виж моя път! Избери твоя", ЦКО - Силистра

През учебната 2020-2021 година, Център за кариерно ориентиране към НАО „Г. Галилей“ – Силистра  обедини 13 училища от областта, благодарение на спечелен проект по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие”. Проектът  се реализира по модул „В“ и носи наименованието: „Създаване на модел на работен процес за кампания „Прием след 7. клас “ под мотото „Виж моя път! Избери твоя! „.

С него се цели създаване и прилагане на модел за успешното провеждане на кампанията по прием след 7. клас в общините Силистра, Тутракан и Дулово.

Модул 1 и 2

обучение на учениците от 10 и 11 клас

Новосформираните екипи от младежи от 10 и 11 клас в 7 от гимназиите в Силистра, 1 в Тутракан и 1 в Дулово, съвместно с ръководствата на училищата и кариерните консултанти, имат задача да изработят краен презентационен продукт, с който на следващия етап в проекта ще се представят пред седмокласници, потенциални желаещи да припознаят училището като свой следващ образователен избор!

В тези два първи обучителни модули участие взеха 120 ученици, предварително подбрани от училищните ръководства, участващи в проекта на ЦКО – Силистра.

Дулово и Тутракан

В Дулово и Тутракан кариерните консултанти имаха възможност да се срещнат с екипите на живо още през м.октомври 2020 г., когато стартираха дейностите по проекта. Безкрайно ентусиазирани и с добър дух в екипната работа, те преминаха безпроблемно през първия обучителен модул, а именно – “Виж своя път”. В него се включват дейности по себепознание и определяне на интереси, преносими и твърди умения, персонален стил. Въвеждайки тези важни компоненти на себепознанието, екипът по проекта цели да подкрепи личностните уменията на всеки член от екипите, за да може в последствие той да открие с какво би бил най-полезен в екипната работа.

При тези екипи вторият модул се проведе в онлайн среда.

СУ “Йордан Йовков” – Тутракан

СУ “Васил Левски” – Дулово

Училищата в Силистра

Същите дейности екипът на Центъра за кариерно ориентиране проведе на живо и с всички училищни екипи от Силистра. Над 70 ученици от 10 и 11 клас успяха да получат значителен ресурс и подкрепа в дейностите по проекта.

Едни от най-интересни за тях се оказаха 10-те топ преносими умения, които в момента се търсят в професионалната сфера от отделите “Човешки ресурси” на големите корпорации.

Останалите упражнения и ресурси, в голяма степен, имаха значение и при определянето на кой формат за презентиране избира конкретния екип, а също така и при разпределението на ролите, което кариерните консултанти предложиха предварително на обсъждане – отговорник на екипа, презентатор, дизайнер на съдържание и технически дизайнер. Тези задачи са част от втория обучителен модул, плануван да е с наименованието “Виж моя път”.

ЕГ “Пейо Яворов” – Силистра

ПГСУАУ “Атанас Буров” – Силистра

ПМГ “Св. Климент Охридски” – Силистра

СУ “Дръстър” – Силистра

ПГС “Пеньо Пенев” – Силистра

ПГПТ “Евлогий Георгиев” – Силистра

ПЗГ “Добруджа” – Силистра

Малко по-рано през 2021 г. всички екипи имаха възможност да се включат онлайн в една обща конференция, по време на която се запознаха подробно с различните видове формати за презентационен продукт – техните характеристики и съвети кога и при какви условия е добре да се използва всеки от тях. Беше проведена и онлайн анкета сред всички участници в конференцията относно готовността и опита, който имат в създаването или участие при създаване на посочените от кариерните консултанти продукти. Оказа се, че превес получиха видеоматериалът и презентациите в различните им форми – статична, динамична, интерактивна и представяне чрез продукт, създаден по време на обучителните дейности в училище.

След разпределението, всеки екип започна дейности по реализиране на крайния си продукт, който да се представи в кампанията “Прием след 7. клас” в училищата в Силистра, Дулово и Тутракан. Времето за работа на екипите е около 1 месец, като в началото на м. април 2021 г. се очаква да стане ясно по какъв начин ще се реализира следващия етап на проекта – представяне на продуктите пред седмокласниците. На този етап е ясно, че всички продукти ще бъдат публикувани онлайн чрез сайта на ЦКО, сайта на Община Силистра и социалните им канали, като това ще се превърне в своеобразна “Онлайн панорама на образованието в Силистренска област”.

  • Реализиране на дейностите по проект “Виж моя път! Избери твоя!” 80% 80%

Последни блог статии

Дигитална платформа по кариерно ориентиране в помощ на учениците от 7 и 12 клас в Силистра

Дигитална платформа по кариерно ориентиране в помощ на учениците от 7 и 12 клас в Силистра

     През новата учебна година, Център за кариерно ориентиране към НАО „Г. Галилей“ - Силистра ще обедини 13 училища от областта, благодарение на спечелен проект по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за...

Онлайн панорама на образованието “Виж моя път! Избери твоя!” за седмокласници ще се проведе в Силистра

Онлайн панорама на образованието “Виж моя път! Избери твоя!” за седмокласници ще се проведе в Силистра

Център за кариерно ориентиране, съвместно с 10 гимназии и средни училища от Силистра, Дулово и Тутракан ще проведе онлайн представяне на план-приема след 7. клас за учениците на които им предстои нов избор на училище и образователен етап. Подготвени е атрактивно видео...

Център за кариерно ориентиране – Силистра обединява 13 училища в областта в нов проект

Център за кариерно ориентиране – Силистра обединява 13 училища в областта в нов проект

През новата учебна година, Център за кариерно ориентиране към НАО „Г. Галилей“ - Силистра ще обедини 13 училища от областта, благодарение на спечелен проект по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно...

Не чакай прекалено дълго, за да потърсиш професионално мнение за твоя образователен път! Потърси кариерен консултант напълно БЕЗПЛАТНО!

Задължително поле *

Задължително поле*

4 + 14 =