Блог статии | Професионално ориентиране

12 топ професии на бъдещето


Настоящето с поглед към бъдещето

Новите технологии се развиват с бързи темпове, някои от тях изискват тясна специализация, и за много от търсещите работа (но също и за работодателите), ще възникне въпросът за преквалификация или за квалификация в кратки срокове – според изискванията на пазара на труда.

12.05.2020

Блог статии

60% от най-търсените професии през следващите 10 години все още не съществуват!

Томас Фрей – футурист

След по-малко от десетилетие най-търсени ще бъдат компетентности като:

-служители с висока квалификация;

STEM умения /научни, технически, инженерни и математически/;
– интердисциплинарни компетентности;
-социално предприемачество и иновации;
сътрудничество;
– чужди езици и междукултурни умения;
гъвкавост и положителна нагласа за промяната.

Какви са прогнозите?

Несъществуващи все още професии ще се работят от над 60 % от децата, които сега са в предучилищна възраст.

Прогнозите, които правят университетските преподаватели и експерти са, че след 10-15 години на пазара на труда за над 60 на сто от професиите ще се изисква висока квалификация.

Пред България стоят следните проблеми:
– демографската криза;
– миграцията на 2 млн. българи в иконимиката на други държави;
– навлизането на новите технологии.

Професии, които са затрашени от изчезване

За жалост на мнозина, наистина има професии, които са застрашени от изчезване и в дадени момент трудия пазар ще ги изтласка – така, както мобилните телефони изместиха стационарните, както компютърът зае мястото на пишещата машина.

Това ще включва всички професии, свързани с повтаряща се механична дейност, с излишна бюрокрация и с остарени технологии.

Кои са 10-те най-застрашени професии?

При проучване е отчетен очакван процентен спад на работни места за десетилетието от 2012 до 2022 г.:

1. Пощальон – 28%

2. Инкасатор – 19%

3. Фермер – 19%

4. Вестникар- 13%

5. Бижутер – 10%

6. Дървосекач – 9%

7. Стюарди/стюардеси – 7%

8. Оператор на пробивна машина – 6%

9. Застрахователен агент – 6%

10. Шивачи – 4%

“Неграмотните през 21 век няма да са онези, които не могат да четат и пишат, а тези, които не могат да учат, да забравят наученото и да научават отново!”

Алвин Тофлър

 

12 професии, които ще набират скорост

през следващите години

Дизайнер на виртуална реалност

Човек, който проектира виртуалната и разширена среда. Ще се използва за образователни цели, конференции, за лечение.

Виртуалната реалност няма да замести вече съществуващите технологии, тя просто ще ги допълни. Те е един вид още една “стая” в света на технологиите, което тепърва ще се разширява и развива.

В Австрия се подготвя първия випуск в областта на VR (Виртуална реалност).

Човек, който планира “smart city”

Въвеждане на съвременни технологии в ежедневието на големите градове – автоматизирани паркинги, бензиностанции, улици и “интелигентни паркове”.

Целта е да се направи най-комфортна средата на живот. Умният град реално означва “цифров” град, “град на знанията”.

Инженер на роботика

Интелигентните машини ще заменят сервитьори, хамали, чистачи. В най-отдалечените райони ще има нужда от хора, които могат да ремонтират и да подобряват работа.

Роботите вече отдавна се използват за задачи, прекалено прецизни за човешка ръка, включително някои операционни и машинни процеси.

Инженерът по роботика програмира елементите, които извършват тези процеси, като същевременно ги облсужва и управлява.

Генен инженер

Човечеството е на прага на революция в медицината. Има реални податки, че в бъдеще ще сме в състояние да лекуваме СПИН и ракови заболявания.

Специалисти, които хващат вредните клетки на човешката ДНК и унищожават основната причина за болестите.

генен инженер - снимка: Медицинска енциклопедия - Фрамар1

Оператор на дрон

Имайки предвид популярността на тези летателни машини, в бъдеще ще бъдат навсякъде и ще се използват за всичко – от доставки, та до съдебни разследвания.

Куриерските услуги ще се извършват изцяло с дронове. Безпилотните летателни апарати ще заместват и репортерите на горещите точки по света.

Медия ремиксър

Ще съчетава музика, видео, снимки и анимирана реалност, за да създява продукти за най-различни дейности – от маркетингови компании до сватбени забавления.

Ремиксърът трябва да може да се справя с по няколко проекта едновременно и най-вероятно ще работи на свободна практика. Специалистите трябва да бъдат много креативни и предприемчиви хора, с компютърни и маркетингови познания.

медия ремиксър - снимка: MG IT Academy1

Риуайлдър /Rewilder/

Това е “човек, който възвръща дивия вид на природата”. Тези специалисти ще се грижат за пресъздаването на елементи от дивата природа, особено в градовете, където тя ще е безвъзвратно унищожена от урбанизацията и индустриализацията.

Задачата на този вид специалисти ще бъде да премахват ненужни пътища и сгради например, и да възстановят предишния вид на околната среда на конкретното място. Хора, заинтересовани от селското стопанство и околната среда, биха били отлични специалисти.

Геймификатор

Те ще приспособяват програми за усвояване на знания и умения под формата на игри. С помощта на ролева игра ще може да се изучи управлението на самолет или машина. Играта – модел може да стане и идеалният способ за офис служителя да навлезе бързо в дъщетите си задължения.

Тала ще може бързо и качествено да се обучават специалисти в почти всички сфери.

геймификатор - снимкат: IT IS Blog1

Експерти по слънчевите технологии

Възобновяемите източници на енергия постепенно се превръщат в основна тенденция в енергетиката. Ще помагат на собствениците на недвижими имоти да използват оптимално повърхностите на сградите за събиране на слънчева енергия, ще проектират електросистеми. До 10-15 години слънчеви панели ще се използват много широко в целия свят.

Телехирург

Опериране на хора от разстояние чрез прецизна хирургична роботика, сканиращи и чувствителни технологии.

Тази позиция ще е основно в услуга на хора, които живеят в отдалечени райони и не могат по спешност бързо да достигнат до подходящо лечебно заведение.

Освен познанията по медицина телехирургът ще трябва да притежава също умения по роботика и телекомуникация.

телехирург - снимка: Domik.ua1

Съветник по дигитални валути

Независимо дали харесвате “биткойн” или не, дигиталните валути са във възход, защото все повече хора не се доверяват на централните банки.

За да има кой да управлява финансовия Ви потрфейл след някоя година, задължително ще се нуждаете от специалисти, комбиниращи компютърна сигурност и мениджмънт.

съветник по дигитални науки - снимка: Admiral Markets1

Моден консултант

Най-точно казано – моден психолог. Чрез дрехите ще изпращаме послание на света. Тази професия ще помага на дизайнерите, като им дава насоки, свързани с човешката психика.

професия бижутер

Последни блог статии

Дигитална платформа по кариерно ориентиране в помощ на учениците от 7 и 12 клас в Силистра

Дигитална платформа по кариерно ориентиране в помощ на учениците от 7 и 12 клас в Силистра

     През новата учебна година, Център за кариерно ориентиране към НАО „Г. Галилей“ - Силистра ще обедини 13 училища от областта, благодарение на спечелен проект по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за...

Онлайн панорама на образованието “Виж моя път! Избери твоя!” за седмокласници ще се проведе в Силистра

Онлайн панорама на образованието “Виж моя път! Избери твоя!” за седмокласници ще се проведе в Силистра

Център за кариерно ориентиране, съвместно с 10 гимназии и средни училища от Силистра, Дулово и Тутракан ще проведе онлайн представяне на план-приема след 7. клас за учениците на които им предстои нов избор на училище и образователен етап. Подготвени е атрактивно видео...

Училищните екипи от 10 гимназии в област Силистра преминаха  два обучителни модула по проект “Виж моя път! Избери твоя!”

Училищните екипи от 10 гимназии в област Силистра преминаха два обучителни модула по проект “Виж моя път! Избери твоя!”

През учебната 2020-2021 година, Център за кариерно ориентиране към НАО „Г. Галилей“ - Силистра  обедини 13 училища от областта, благодарение на спечелен проект по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за...

Не чакай прекалено дълго, за да потърсиш професионално мнение за твоя образователен път! Потърси кариерен консултант напълно БЕЗПЛАТНО!

Задължително поле *

Задължително поле*

12 + 14 =