ДИГИТАЛНА ПЛАТФОРМА

Образователни насоки и стъпки към бъдеще
СТЪПКИ НА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРЕХОД

      Интро     8%

      ⊃ Работна тетрадка - изтегли файл

СЕБЕПОЗНАНИЕ 

      Интереси                                    17%

      ⊃  Умения                                       25%

      ⊃  Личностни качества               42 %

      ⊃  Мотивация                                52%

       Ценностна система                 64 % 

      ⊃  Стратегии                                  78 %

      Компетенции                             80 %

⇒  ОБРАЗОВАТЕЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ                         

     ⊃ Образователни възможности   81 %

     ⊃ Образователна среда                  89 %

     ⊃ Перспективи за развитие           90 %

     ⊃ Лични критерии                             91 %   

     ⊃ Сравняване на възможности     92 %       

⇒  ПЛАНИРАНЕ 

     ⊃ План за действие - насоки и съдържание    94 %

     ⊃ Как да кандидатстваш - приложение             96 % 

     ⊃ Прием след 7. клас - приложение                    98 % 

     ⊃ Вместо за край                                                    99 %

СЕРТИФИЦИРАНЕ 100 %
ИНДИВИДУАЛНО КОНСУЛТИРАНЕ

ВЪВЕДЕНИЕ

ОТ АВТОРИТЕ

 

Хей ти! 

Добре дошъл!

Дигиталната платформа

“Образователни насоки и стъпки към бъдеще” е разработена от екипа на Център за кариерно ориентиране – Силистра /ЦКО/.

Представяме ти екипа ни:

 

СТЕЛА ПАВЛОВА

СТЕЛА ПАВЛОВА

КАРИЕРЕН КОНСУЛТАНТ

ПЛАМЕНА БОЕВА

ПЛАМЕНА БОЕВА

КАРИЕРЕН КОНСУЛТАНТ

КРЕМЕНА ПЕТРОВА

КРЕМЕНА ПЕТРОВА

КАРИЕРЕН КОНСУЛТАНТ

  • сертифицирани кариерни консултанти по GCDF
  • с образование и опит в образователната сфера
  • с умения за създаване, представяне и систематизиране на методика по кариерно ориентиране
  • опит в създаването на форуми и други събития, свързани с кариерното ориентиране на ученици и граждани
  • изпълняващи проекти по национални и оперативни програми

Въведение в Платформата

Платформата е изцяло идейна реализация на екипа ни – всички визуализации и кратки видеа са дело на нашето желание – съдържанието, което ще достигне до ученика да е съобразено с потребностите му за “дигитално изживяване”, но с образователна цел.

Вероятно си ученик и още по-вероятно скоро ти предстои важен избор в живота! Ех, как звучи… Малко страшно или много далечно, може би…

Но каквато и да е ситуацията за теб днес, знай, че вероятността да си на правилното онлайн място е много голяма!

Питаш се защо?

Защото след основното училище идва гимназията, а после – университета. Следва да се отдадем на личностното си развитие и професионалния си път.

 

Знаеш ли колко е здравословно да ходиш на работа с удоволствие? Скоро и ти ще разбереш какво имаме предвид. 

А ако се питаш как да ти е готино докато работиш след време, знай че универсална рецепта няма. Но има начини, възможности, знание, подкрепа. Защото да избереш гимназията след 7. клас или университет след средното си образование е задача, от която често зависи и бъдещото ти професионално развитие. 

 

И ето тук се появяваме и ние – кариерните консултанти 

Защото кариерното ориентиране е услуга за ученици и млади хора,  регламентирана от държавата като “дясната ръка” при образователен преход. Кариерните консултанти са на разположение за теб, оказвайки подкрепа в този избор. 

Целта на кариерното ориентиране е “професионално самоопределение, професионален избор, развитие на кариерни умения на личността на основата на консултирано вземане на информирани решения на ученика и неговите родители или от младия човек за неговото професионално жизнено развитие. Като цяло – установяване и създаване на условия за разгръщане и развитие на личностния потенциал на човека” /из “Наръчник на кариерния консултант”, МОН, 2014 г./.

Какво ще намериш в Платформата

Платформата е разделена на няколко отделни части:

  • СТЪПКИ В ПРОЦЕСА НА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРЕХОД
  • СЕРТИФИЦИРАНЕ НА КАРИЕРНИ УМЕНИЯ
  • КАКВО КАЗВАТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ
  • КАКВО ПРЕДЛАГАТ ГИМНАЗИИТЕ

Как да я използваш?

Всяка една от тези главни части на Платформата е събрала в себе си отделни секции. Така в част СТЪПКИ В ОБРАЗОВАТЕЛЕН ПРЕХОД ще намериш много ресурси за това как по-добре да разбереш и преоткриеш себе си. Там ще намериш и самите стъпки и ще успееш да отговориш на някои важни въпроси за бъдещето си – какво мога, какво искам и какво следва да направя още за да реализирам професионалните си мечти. 

Всяка секция съдържа – информация, визуализация, задача за упражнение, обратна връзка за теб и опция да продължиш към следващата секция или да се върнеш обратно към предишната. Можеш да се движиш по менюто отляво както намериш за добре, но нашият съвет е да “вървиш” подред, за да има и смисъл и добър краен резултат. 

Нека ти кажем, че специално за теб Платформата ще е налична безплатно 24/7. Щом вече си тук това означава, че си част от пилотните ученици, които ще има възможност да се запознаят с това онлайн съдържание. Тъй като не искаме да задържаме твоите лични данни, тази платформа се различава от повече такива за онлайн курсове например. В тази ти сам следва да помниш докъде си стигнал и да достъпваш до нея от линка, който си получил на имейла си след Заявката си за достъп. 

Незаменим помощник за теб е и специалната Работна тетрадка, в която ще намериш всички упражнения от отделните секции. Можеш да я смъкнеш в .pptx формат /презентация на Power Point/, а можеш и да я разпечаташ и попълваш ръчно. 

Всичко от тетрадката можеш да използваш при лична индивидуална консултация с екипа ни. Това става чрез записване в Дигитален календар, който ще намериш в края на платформата, в меню “Индивидуална консултация”.

Сертификат – разбира се, че ДА!

В края на всички секции от модул “Стъпки в процеса на образователен преход” ще намериш и опцията “Заяви сертификат”. Не пропускай тази възможност. Нека ти напомним, че много от работодателите в днешния професионален свят ценят личното портфолио на всеки кандидат и му обръщат сериозно внимание, особено когато трябва да предпочетат между двама кандидати с равнопоставени твърди умения. Защо? Защото предпочитат добре развити меки умения. Но… и за това ще разбереш докато преминаваш през стъпките. 

За “Професията отблизо”

В тази платформа сме предвидили и част, в която професионалисти ще разкажат за своя професионален път, за трудностите, за решенията, за колебанията, за предизвикателствата. Тази рубрика ще съдържа видео и блог визитки, която ще се допълва постоянно. А за да не пропускаш видео, абонирай се за канала ни в Youtube /удари камбанката/  – https://www.youtube.com/channel/UC5mWR-cdl7ePC46_p0hALgw .

За кандидат-гимназистите – “Виж моя път! Избери твоя”

В тази секция ще имаш възможност да видиш подробности за това какъв е План-приема за кандидат-гимназиите в област Силистра. Тук ще намериш и представяне на гимназиите, специалностите, балообразуващите предмети и други подробности, които вълнуват всеки кандидат-гимназист. Следи за повече подробности и нашата facebook страница: https://www.facebook.com/CKO.Silistra .

И така, готов ли си да кажеш “Hello to the future”?!

 

Ние, авторите, ти пожелаваме да се забавляваш, докато преоткриваш себе си!

 

Z

Получаваш

Достъп без органичение

Сертификат за преминати модули

w

Възможност за индивидуално консултиране

Познание

за най-добрия личен път за вземане на решение

Център за кариерното ориентиране - Силистра

Проект - Дигитална платформа  за предоставяне на ресурси  и услуги по кариерно ориентиране “Образователни насоки и стъпки към бъдеще” 

Национална програма „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в институции в системата на предучилищното и училищното Образование”  
МОДУЛ „КАРИЕРНО ОРИЕНТИРАНЕ И КОНСУЛТИРАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ЧРЕЗ СЪВМЕСТНИ ДЕЙНОСТИ НА ЦПЛР ПО ЧЛ. 49, АЛ. 1, Т. 2 ОТ ЗПУО И УЧИЛИЩАТА“