Блог статии

Впечатляват ли те хора, които имат едни и същи умения като теб? Да? Това е нормално. Разбери защо с този безплатен тест!

Д-р Джон Холанд е създал формат за шест типа “личности”, който ни позволява да избираме и подреждаме по значение и важност шест групи хора, които представляват интерес за нас. Основната идея е, че изборът ни в общи линии ще се свърже със социалните и професионалните ни интереси, а така също и ще ни осигури информация за нещата, които харесваме или не харесваме.

Тестът е подходящ както за ученици в гимназиален етап, така и за младежи, завършили своето висше образование и търсещи реализация. Затова, дай си 1 минута почивка и започвайте теста СЕГА!

Ето и самият ТЕСТ:


Виждаш зала, където в момента има ПАРТИ. В нея хора с едни и същи или сходни интереси са се събрали в едно и също сепаре.
След като огледаш залата вляво, прочети последователно 3-те въпроса и запиши на лист своя избор.

Въпрос 1

Към кой ъгъл на стаята би се присъединил инстинктивно като към група хора, с които би ти било най-приятно да бъдеш най-дълго време? /Абстрахирай се от притеснението, че може да ти се наложи да говориш с тях/.

Въпрос 2

След петнадесет минути всички от сепарето, което си избрал, освен теб, си тръгват за друго парти извън залата. Към коя част /буква/ на залата би се насочил сега?

Въпрос 3

След още петнадесет минути и тази група, освен теб, се отправя на друго парти. С коя от останалите групи би ти било приятно да бъдеш сега?

РЕЗУЛТАТ И ИНТЕРПРЕТАЦИЯ

Разгледай буквите, поставени при всяка една група хора на партито, и съответните им описания, дадени по-долу и виж какъв тип “личност” си ТИ! 

Р
И
А
С
П
О
Р

Хора, които са реалисти и са по-склонни да творят разни неща с ръцете си и да работят с инструменти и предмети, отколкото с хора и идеи. Такива хора са силни и практични, които обичат да работят да открито. Примери на професии, които са главно реалистични по характера си, са тези в областта на строителството, лесовъдството, селското стопанство и занаятчийството.

И

Професиите с изследователска насоченост имат тенденция да се съсредоточават в научни дейности. Хора с такива склонности по-скоро биха предпочели да работят сами, отколкото с други хора и обикновено работят с идеи и творят в различни научни области. Някои специфични изследователски професии са тези на биолога, на психолога-проучвател, математика, писателите на техническа литература и компютърни програмисти.

А

Хората с висок резултат в тази област имат артистични наклонности и обикновено описват себе си като независими, с творчески способности и различни от другите. На тях им харесват ситуации, които им позволяват свободата да са оригинални, и обикновено са недоволни, ако ги принуждават да спазват много правила и процедури.  Някои предимно артистични професии включват тези на художника, музиканта, фотографа, репортера, вътрешния декоратор, писателя на художествена и публицистична литература.

С

Хората с високи резултати в социалната тема обикновено са общителни, популярни и отговорни в собствените си очи и в очите на другите. Те често проявяват интерес към проблемите на другите и имат чувството, че нещата ще се оправят сами. Професиите, които съответстват на тези персонални аспекти, са тези на социалния работник, на съветника по брачни и други въпроси, на свещеника, на медицинската сестра и на хората, които организират отдиха на другите.

П

Професиите, които изискват предимно предприемчивост, обикновено включват продажби или други ситуации, където човекът се намира често в ръководна позиция или убеждава другите. Хора с високи резултати в тази област често считани за ентусиасти, доминиращи личности и нетърпеливи. Обичат да се занимават с професии като търговия на дребно, продажби на недвижими имоти, телевизионни продукции и организиране и провеждане на политически кампании.

О

Хората с висок резултат тук предпочитат професии, при които разполагат със структурата на фирмата и точно знаят какво се очаква от тях. Те често описват самите себе си като съзнателни, работоспособни и спокойни. Обичат думи и цифри и се ориентират към систематични професии като счетоводители, банкови служители, секретарки и асистенти на зъболекари.

Хареса ли ти този тест?
5/5

А знаеш ли, че е добре да си направиш и свое кариерно портфолио? Лесно е!


Виж как

Последни блог статии

Център за кариерно ориентиране – Силистра обединява 13 училища в областта в нов проект

Център за кариерно ориентиране – Силистра обединява 13 училища в областта в нов проект

През новата учебна година, Център за кариерно ориентиране към НАО „Г. Галилей“ - Силистра ще обедини 13 училища от областта, благодарение на спечелен проект по НП „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно...

12 топ професии на бъдещето

12 топ професии на бъдещето

12 топ професии на бъдещето Настоящето с поглед към бъдещето Новите технологии се развиват с бързи темпове, някои от тях изискват тясна специализация, и за много от търсещите работа (но също и за работодателите), ще възникне въпросът за преквалификация или за...

ЦКО – Силистра е в режим на дейност в дигитална среда

ЦКО – Силистра е в режим на дейност в дигитална среда

Център за кариерно ориентиране - Силистра вече е в режим на  провеждане на групови обучения и индивидуално консултиране с ученици в дигитална среда. Групово кариерно ориентиране Груповото кариерно ориентиране се извършва посредством изпращане на информация по...

Не чакай прекалено дълго, за да потърсиш професионално мнение за твоя образователен път! Потърси кариерен консултант напълно БЕЗПЛАТНО!

Задължително поле *

Задължително поле*

7 + 8 =